logoSchijf
Bel 020 663 83 93

Willy Smits Assurantiën
Pensioenen Hypotheken
Aangenaam zeker

Bel 020 663 83 93

Nieuws

woensdag 27 jan 2021

Relschoppers! Wie betaalt de schade?

We zien allemaal de beelden van de rellen i.v.m. de avondklok. En van de schade die is veroorzaakt door de relschoppers. We hopen dat het u niet overkomt want wie betaalt de schade? 

We krijgen veel vragen van klanten of er dekking is voor reeds ontstane schade of mogelijk te ontstane schade. Deze vragen zijn niet zo simpel te beantwoorden, omdat de dekking afhangt van het soort schade, de soort verzekering en de dekking.

Een paar voorbeelden:

 • Schade aan ruiten door stenen en andere gegooide materialen is gedekt op een eventuele glasverzekering.
 • Schade aan de in brand gestoken en omvergegooide auto’s is gedekt op een beperkt casco verzekering, waarop brand en vandalisme gedekte oorzaken zijn.
 • Schade door brand aan die goederen is vaak wel (tot een beperkt bedrag) meeverzekerd ook als de goederen buiten staan, maar de dekking verschilt per verzekeraar en per verzekering.
 • Schade als gevolg van plundering van een winkel is niet altijd gedekt, vaak alleen na braak of wederrechtelijk binnendringen. 
 • Schade aan goederen die vernield zijn zoals straatmeubilair, tafels en stoelen op terrassen en fietsen is meestal niet verzekerd.

Het Verbond van Verzekeraars gaf op 25 januari in een persbericht aan dat verzekeraars, voor zover de schade verzekerd is, de schade vergoeden aan de verzekerden en proberen te verhalen op de relschoppers. In de meeste verzekeringen is als gedekte gebeurtenis opgenomen schade door ‘rellen en opstootjes’; schades aan het verzekerde bezit, veroorzaakt door een zogenaamde ‘incidentele collectieve geweldsmanifestatie’ zijn dan gedekt. Maar bij de ‘krakersrellen’ van 40 jaar geleden werd de veroorzaakte schade door verzekeraars vergoed tot het moment dat het leger werd ingezet.

Laten we hopen dat het zover niet gaat komen. Klein advies aan zowel particulieren als ondernemers om goederen zoveel mogelijk binnen veilig te stellen. Mocht u schade ondervinden door de rellen, neem dan contact met ons op voor de afhandeling ervan.


Ga naar nieuwspagina.

Aanmelden nieuwsbrief

Waarom Willy Smits?

 • Schade melden

  Bij schade zorgen we voor een snelle afwikkeling.

 • Offerte aanvragen

  Een compleet aanbod voor particulier en zakelijk.

 • Contact

  We staan altijd voor u klaar.