logoSchijf
Bel 020 663 83 93

Willy Smits Assurantiën
Pensioenen Hypotheken
Aangenaam zeker

Bel 020 663 83 93

Nieuws

maandag 10 jan 2022

Rookmelders in 2022 in alle woningen verplicht

In elk huis in Nederland moet in 2022 op iedere verdieping een rookmelder hangen. Die verplichting bestond al voor nieuwbouw, maar geldt vanaf 1 juli 2022 ook voor bestaande bouw. 

U heeft nog een paar maanden, maar er worden waarschijnlijk veel nieuwe rookmelders aangeschaft, daarom adviseren we u op tijd actie te ondernemen. In alle bouwlagen met een verblijfsruimte én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen voert moet een melder hangen.

Jaarlijks 31 doden door woningbranden

Tussen 2008 en 2017 kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen om het leven door woningbranden. Toch had in 2018 maar iets meer dan 72 procent van de Nederlanders een rookmelder in huis, blijkt uit gegevens van de Rijksoverheid. Door alle woningen in ons land op iedere woonetage van rookmelders te voorzien, kan dat aantal tot 18 gevallen teruggedrongen worden, werd vorig jaar in een risicoanalyse vastgesteld.

Als u slaapt, werkt uw reuk niet

De maatregel is inmiddels al een kleine 18 jaar verplicht in nieuwbouwhuizen, maar de roep om brandpreventie ook in bestaande bouw aan te pakken – onder meer vanuit Brandweer Nederland – klonk de laatste jaren steeds luider. Of u nu in een nieuwbouwhuis woont of in bestaande bouw, de situatie is gelijk. Tijdens slaap ruikt u niets, omdat uw neus dan simpelweg niet werkt. Alleen uw gehoor is nog actief. Maakt uw wasmachine bijvoorbeeld kortsluiting, dan wordt u dus niet wakker van de rooklucht en omdat rook uit veel giftige gassen bestaat, raakt u vaak al binnen een paar minuten in een diepe bewusteloosheid, aldus Brandweer Nederland.

Wacht niet te lang: een veilig huis heeft geen vervaldatum

Naast rookmelders zorgen een goede woonhuis- en inboedelverzekering voor optimale bescherming bij brand. Bel ons voor meer informatie of stuur ons een e-mail.


Ga naar nieuwspagina.

Aanmelden nieuwsbrief

Waarom Willy Smits?

  • Schade melden

    Bij schade zorgen we voor een snelle afwikkeling.

  • Offerte aanvragen

    Een compleet aanbod voor particulier en zakelijk.

  • Contact

    We staan altijd voor u klaar.