logoSchijf
Bel 020 663 83 93

Willy Smits Assurantiën
Pensioenen Hypotheken
Aangenaam zeker

Omdat wij altijd onafhankelijk zijn en daarom de beste maatschappij voor u kunnen vinden

Bel 020 663 83 93

AOW Leeftijd

Waneer krijgt u AOW?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In 2022 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Vanaf 2023 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. 
Bent u geboren na 30 september 1955? Dan is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar en 3 maanden. U weet 5 jaar van te voren wanneer u AOW krijgt.

Waarom gaat de AOW-leeftijd omhoog?

Nederland vergrijst. Veel mensen gaan met pensioen, het aantal werkende mensen daalt. De overheid betaalt de AOW-uitkering aan gepensioneerden met de premies van mensen die werken. Doordat minder mensen werken, krijgt de overheid dus minder premie binnen. En dat terwijl de overheid meer gepensioneerden een AOW-uitkering moet betalen. Een andere oorzaak van stijgende kosten, is de hogere levensverwachting. Mensen leven langer dan vroeger. Daardoor moet de overheid dus langer AOW betalen. En dat kost meer geld. Daarom wil het kabinet de AOW-leeftijd verhogen.

Loopt uw uitkering nu door tot uw nieuwe AOW-leeftijd?

Als u een uitkering heeft, loopt die door tot de dag waarop u de AOW-leeftijd bereikt. Dit geldt voor alle sociale zekerheidsuitkeringen en werknemersverzekeringen. 

Loopt uw salaris, VUT-uitkering of prepensioen door tot uw nieuwe AOW-leeftijd?

Of uw salaris, VUT of prepensioen straks ook doorloopt tot aan de AOW-leeftijd, hangt af van de arbeidsvoorwaarden die voor u gelden. In veel collectieve of individuele arbeidsovereenkomsten staat dat uw arbeidsovereenkomst eindigt op deze dag. Direct daarna komt u in aanmerking voor AOW. Als u binnenkort met pensioen gaat, kunt u het beste uw CAO of arbeidsovereenkomst op dit punt nakijken en zo nodig overleggen met uw werkgever. Hetzelfde geldt als u met VUT of prepensioen wilt gaan. Neem in dat geval contact op met de pensioenuitvoerder als u hierover vragen heeft.

Welke mogelijkheden zijn er om deze periode te overbruggen?

U heeft verschillende opties om bijvoorbeeld de periode tussen beëindiging van uw dienstverband en de nieuwe AOW-leeftijd te overbruggen. U kunt deze periode overbruggen met:

 • eigen geld (spaargeld) of oudedagsvoorzieningen in de privésfeer, of
 • door een bijstandsuitkering aan te vragen, of
 • door als voorschot op uw AOW een renteloze lening aan te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

De lening is alleen een oplossing als u in de periode voordat uw AOW-uitkering in gaat geen inkomsten heeft en u geen geld heeft om deze periode te overbruggen.


Aanmelden nieuwsbrief

Waarom Willy Smits?

 • Schade melden

  Bij schade zorgen we voor een snelle afwikkeling.

 • Offerte aanvragen

  Een compleet aanbod voor particulier en zakelijk.

 • Contact

  We staan altijd voor u klaar.