logoSchijf
Bel 020 663 83 93

Willy Smits Assurantiën
Pensioenen Hypotheken
Aangenaam zeker

Bel 020 663 83 93

Nieuws

maandag 13 nov 2023

Meer hypotheek voor verduurzaming, studenten en alleenstaanden

Per 1 januari 2024 worden de leennormen voor hypotheken op een aantal punten verruimd. Er komt meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning. Voor oud-studenten met een studieschuld wordt de impact van de studielening op de maximale leenruimte vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening. Ook alleenstaanden krijgen meer leenruimte.

Leenruimte gekoppeld aan energielabel

Vanaf volgend jaar mag er meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met slechte labels. Voor deze woningen kan er meer geleend worden omdat er na verduurzaming bespaard kan worden op de energierekening. De extra leenruimte is beschikbaar voor woningeigenaren die hun gekochte woning willen verduurzamen én voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen. Op deze manier wil de minister het verduurzamen van koopwoningen op een financieel verantwoorde manier faciliteren. 

Aanpassing leenruimte oud-studenten

Voor kopers met een studieschuld verandert in 2024 de manier waarop de studieschuld wordt meegenomen in de toekenning van een hypotheek. Tot nu toe was een benadering van de maandlast via de oorspronkelijke studieschuld leidend bij het vaststellen van de leencapaciteit. Extra aflossingen op de studielening worden hiermee beter meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dit geeft een accuraat beeld van de maandelijkse lasten die horen bij een studieschuld waarop extra is afgelost en biedt die oud-studenten meer ruimte om te lenen voor een woning.

Daarnaast neemt de leenruimte voor studenten die bij DUO lenen onder de nieuwe voorwaarden (met een aflossingstermijn van 35 jaar voor de studieschuld) gemiddeld iets toe. Met deze aanpassing wordt op verantwoorde wijze de impact van een studielening op de leenruimte voor oud-studenten zo veel mogelijk beperkt.

Extra leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste € 28.000 krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om aanvullend € 16.000 te lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning. 

Meer weten of vragen? Neem gerust contact met ons op en bel 020 663 83 93.


Ga naar nieuwspagina.

Aanmelden nieuwsbrief

Waarom Willy Smits?

  • Schade melden

    Bij schade zorgen we voor een snelle afwikkeling.

  • Offerte aanvragen

    Een compleet aanbod voor particulier en zakelijk.

  • Contact

    We staan altijd voor u klaar.